WOORDENBOEK

AV-MIDDELEN

Audio visuele middelen bedoeld ter ondersteuning van het leerproces,welke gebruik maken van informatiedragers,waarop beeld en/of geluid is of kan worden vastgelegd,en de apparatuur die nodig is voor opname en weergave van dat beeld en/of geluid

BADGE

Een plaatje of insigne waarop naam, organisatie e.d. van degene die het draagt zijn aangegeven. Dez wordt meestal goed zichtbaar op borsthoogte opgespeld of aan een lanyard gehangen.1-headerbadges.jpg

BADGE2MATCH

Een innovatief en intelligent netwerk systeem met het gemak en formaat van een RFID badge.

Badge2Match is een effectief netwerk systeem, waarmee mensen snel en gemakkelijk met elkaar in contact komen op basis van gemeenschappelijke interesses.

BLOG

Veelgebruikt middel om bedrijfsfilosofie te verspreiden, binnen sociale netwerken gepubliceerd, of ernaar verwezen.

Een weblog of blog is een website waarop regelmatig – soms meermalen per dag – nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerst) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar het kan ook om foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden hun lezers ook veelal de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

Sinds eind 2006 is microbloggen populair, een combinatie tussen bloggen en instant messaging. De bekendste site hiervoor is Twitter. Er bestaan klonen van, zoals Jaiku.

BRANDING

is een marketingterm voor een voor de buitenwereld duidelijk herkenbaar (beeld)merk. De term is in de jaren zestig (20ste eeuw) ontstaan in de Amerikaanse voedingsindustrie.

BUZZ

Niet alleen de term voor aandacht op social media, ook de naam van Googles mislukte poging tot een sociaal netwerk, bedoeld om advertentieconcurrenten Twitter en Facebook bij te blijven.

Buzz

CONGRES

Bijeenkomst van kleine of grotere groepen die één of meer dagen over enkele of een aantal met elkaar samenhangende onderwerpen gestructureerd van gedachten wisselen om tot overeenkomst of tot kennisvermeerdering te komen.

CONGREZZO

Een geavanceerd online deelnemersregistratiesysteem waar de logistieke organisatie van een evenement of congres professioneel en efficiënt mee kan worden ondersteund. Bv. met een digitaal aanmeldformulier, eventwebsite, online deelnemerslijst, mailing uitnodigingen, bevestigingen en badges, onderzoek/enquête vooraf of evaluatie achteraf. Vanzelfsprekend met vele koppelingsmogelijkheden met social media zoals twitter, Linkedin etc.

DAGVOORZITTER

Een dagvoorzitter bewaakt de rode draad in het programma. Hij/zij zorgt voor een naadloze wissel van sprekers, prikkelt, stelt vragen, faciliteert de interactie met de deelnemers in de zaal en bewaakt de tijd van het programma.

DEBAT

Een gewoonlijk aan bepaalde regels onderworpen openbare discussie tussen twee of meer deelnemers over een bepaald, meestal van te voren vastgesteld onderwerp. Het openbare debat wordt doorgaans ingeleid door een voorzitter.

DIALOOG

Een gesprek, samenspraak of tweespraak, beraadslaging, bespreking, gedachtewisseling of overleg.

DINER PENSANT

Het Diner Pensant heeft tot doel in besloten kring en in een goede ambiance
een systematisch onderzoek van een fundamentele vraag uit te voeren. In de
ontspannen sfeer van een gezamenlijke maaltijd analyseren de disgenoten een
controversiële beleidskwestie, een principiële keuze of een praktisch dilemma
dat hen bezighoudt.

Voor een diner pensant is het van belang een goede locatie te selecteren: een
besloten ruimte, waar het aangenaam toeven is, waar rust en stilte heerst zodat
je ongestoord kunt spreken met elkaar. Ook is het van belang ervoor te zorgen
dat deelnemers het gehele gesprek bijwonen en niet later invallen of eerder
vertrekken.

EVENEMENT

Een evenement is een verplaatsbare georganiseerde gebeurtenis, (openlucht-) manifestatie, (thema-)dag of week. Meestal is die publiek, maar ze kan ook besloten zijn zoals een bedrijfsevenement.

EVENT

Event is de Engelse vertaling voor een evenement.

EXCURSIE

Kort reisje of uitstapje dat als doel heeft om iets te leren

FACEBOOK

Grootste sociale netwerk ter wereld, met op dit moment ruim 750 miljoen leden (juli 2011), onder wie ruim 4 miljoen in Nederland. `Facebook` is een sociaalnetwerksite voor onder andere scholieren, studenten en werknemers. Het wordt wereldwijd gebruikt en is zeer populair onder studenten. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie.

FLICKR

Netwerk om foto’s te delen. Wordt gebruikt door bijvoorbeeld Boskalis om beelden van projecten te delen, en ook premier Mark Rutte heeft een account.

FOLLOWER

Een persoon, bedrijf of instantie die jou volgt op Twitter.

HANDHELD

Een handheld is een draadloze microfoon die door middel van een zender het signaal zonder kabel naar een ontvanger stuurt. De meeste draadloze microfoons hebben een zender ingebouwd of een plug zender die aan de meeste typen microfoons kan worden vast gemaakt via de XLR aansluiting van de microfoon.

HASHTAG

Een hashtag is een manier om berichten op Twitter te categoriseren, om in een tweet aan te ­geven in welke context een opmerking valt. 

Een hashtag is dus een hekje (#) met daarachter de tag. Zo wordt #DWDD gebruikt bij tweets over De Wereld Draait Door.

Veel wordt dit gebruikt op evenementen of congressen om alle berichten over een gebeurtenis makkelijk vindbaar te maken. Ook bij nieuwsberichten (#schiphol crash) wordt dit veelvuldig ingezet.

Het stamt af van IRC waar je met een # een bepaald kanaal kan openen.

 

HEADSET

Een headset is een microfoon die op het hoofd gedragen kan worden. Meestal worden deze in combinatie met een draadloos systeem gebruikt. Het grote voordeel van een microfoon headset is natuurlijk dat je je handen vrij hebt en dat je gemakkelijker kunt bewegen.

INLEIDER

Spreker van het plenaire programma of van een parallelsessie.

KATHEDER

Een katheder is een spreekgestoelte waarachter de spreker staat om het publiek toe te spreken.

LAGERHUISDEBAT/SETTING

Een Lagerhuis debatopstelling is een opstelling waarbij twee tribunes tegenover elkaar staan geplaatst.lagerhuis.jpg

LINKEDIN

Grootste zakelijke sociale virtuele netwerk ter wereld, heeft meer dan 2 miljoen leden in Nederland.

Linkedin is actief sinds 5 mei 2003 en gericht op vakmensen. Sinds eind maart 2011 zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen geregistreerden.

LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189% groei. Nederland is met 2 miljoen deelnemers goed vertegenwoordigd (top tien land) en heeft zelfs de hoogste penetratiedichtheid van alle landen.

MANIFESTATIE

Het bij elkaar komen van een groep mensen om anderen hun standpunt duidelijk te maken.

MEEKIJKSCHERM

Een beeldscherm waarmee videobeelden van op afstand geplaatste camera`s of de presentaties van sprekers worden weergegeven. Dit beeldscherm staat aan de rand van het podium bedoeld om de spreker te laten zien wat het publiek op het projectiescherm achter de spreker ziet.  

MONITOREN

In de gaten houden. Online luisteren. Veel bedrijven houden de content op sociale media in de gaten, zodat ze weten wat er over hun merk of organisatie wordt geschreven. De softwareprogramma’s om u daarbij te helpen schieten uit de grond.

NETWERKBORREL

Een borrel die georganiseerd wordt voor het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven.

NETWERKEN

is het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Maar dat is slechts één kant van de medaille. Dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat ook
de anderen er iets wijzer van worden. Netwerken is geven en nemen. 

PANEL

Een groep van deskundigen die voor een gezelschap een discussie voeren over een onderwerp, meer om de belangstelling daarvoor te stimuleren, dan om tot een bepaalde conclusie te komen.

PARALLELSESSIE

Tijdens parallelsessies stellen de inleiders de thema's op een interactieve manier aan de orde. Meestal is er een korte inleiding en daarna bespreekt u een case, zijn er vragen te beantwoorden of kunt u uw eigen vragen of problemen aan de orde stellen. De inleiders werken toe naar tips en adviezen betreffende het thema. Vaak kunnen deelnemers kiezen uit meerdere paralelle sessies.

PAX

Binnen de hospitalitybranche is dit de benaming voor personen.

PETJE OP/PETJE AF

De quiz Petje-op-petje-af is bekend van het televisieprogramma Holland Sport. Het gaat als volgt. Iedereen staat en heeft een petje in de hand ( U kunt daar natuurlijk ook iets anders voor gebruiken.) De quizleider leest een stelling voor. Is de stelling waar: petje op. Niet waar: petje af. Als iemand het bij het verkeerde eind heeft, gaat hij zitten. Wpetjeop.jpgie het bij het goede eind heeft, blijft staan. Wie het langste blijft staan, is de winnaar.

POKEN

Een poken is een klein apparaatje waarmee men digitale contactgegevens kan uitwisselen. In de poken kan men de adressen opslaan van de eigen profielpagina's op sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn.
Daarnaast kan de poken ook contactgegevens als telefoonnummer en emailadres bevatten. Als men zijn poken dan tegen die van een ander houdt, worden de gegevens radiografisch uitgewisseld. Door middel van een USB-aansluiting en een bijbehorend computerprogramma kan men de eigen gegevens in de poken invoeren en de ontvangen gegevens op de computer opslaan. Vervolgens zijn deze gegevens beschikbaar als contacten in de
gebruikte sociale netwerken. Het gebruik van pokens is vergelijkbaar met het uitwisselen van visitekaartjes.

Poken

QUORA

Sociaal netwerk waar niet alleen mensen, maar ook vragen gevolgd kunnen worden. Wie een vraag stelt over Amazon, krijgt mogelijk antwoord van Werner Vogels, de Nederlandse cto van het bedrijf.

REVERSMICROFOON

Een reversmicrofoon is een kleine microfoon die makkelijk is op te spelden aan de boord/kraag van kledingstuk. Het zenderkastje kan eenvoudig aan een riem worden bevestigd. 

reversmicrofoon

RFID

rfid.jpgIs een technologie die gebruikt wordt om door middel van radiofrequenties informatie uit chips uit te lezen. RFID kan gezien worden als de opvolger van de barcode technologie. De chips zijn opgenomen in RFID-labels of RFID-tags. Zo`n label bestaat uit een chip en een antenne.

SEMINAR

Een `seminar` is een omvangrijke bijeenkomst rond een bepaald onderwerp, waarin deskundigen, meestal via workshops en lezingen, kennis met elkaar delen. Een seminar met een wetenschappelijk karakter wordt ook wel symposium of conferentie genoemd. 

SLIDESHARE

Soort YouTube, maar dan voor het delen van powerpoints in plaats van video’s.

SPEEDDATEN

Speeddaten houdt in binnen korte tijd veel zakelijke contacten te leggen door elkaar te ontmoeten en met elkaar te verbinden.

SYMPOSIUM

Een wetenschappelijk congres over een bepaald onderwerp.

TWEET

Een tweet is een twitterbericht, van maximaal 140 tekens , bestaande uit tekst en/of links naar tekst, audio en/of video plus hashtags.twitter-vogel.png

TWITTER

Populaire microblogwebsite sinds 2006. Groeit met bijna een half miljoen gebruikers per maand. In Nederland ­zouden al meer dan 400.000 mensen een account hebben. Hoeveel daarvan ook actief twitteren is onbekend. DJ Tiësto is momenteel de populairste Nederlander op Twitter, met ruim 400.000 volgers.

twitter.jpg

TWITTERFOUNTAIN

Een Twitterfountain toont continu tweets die een bepaald zoekwoord bevatten. twitterfountain.jpgMeestal gebruiken we daar een hashtag (# symbool) en een woord voor.

VEGEN

vegen.jpgVegen is de term die gebruikt wordt om de deelnemers van een congres zich te laten verplaatsen naar een andere ruimte. Voornamelijk wordt er geveegd na een koffie- of lunchpauze en is het de bedoeling dat de deelnemers zich zo snel mogelijk naar de plenaire zaal of subzalen verplaatsen.

WORKSHOP

Een workshop is een activiteit van een dag(deel) of meerdere dagen waarbij de deelnemers specifieke kennis meekrijgen over het onderwerp van de workshop. Anders dan bij traditionele vormen van onderwijs speelt actieve deelneming een belangrijke rol.

YOUTUBE

Site waar Google in 2006 1,65 miljard dollar voor neertelde en die nu wereldwijd de belangrijkste vergaarbak van allerhande filmpjes is.

YouTube